Tweestapsverificatie: de sleutel naar een betere beveiliging van jouw gegevens en die van jouw burgers of klanten

Een wachtwoord is niet voldoende veilig. Het kan vandaag makkelijk achterhaald worden door cybercriminelen. Tweestapsverificatie beschermt jouw account en de gegevens die het bevat. Activeer het vandaag nog om je te beschermen tegen cyberaanvallen, die de afgelopen maanden verschillende steden en gemeentes troffen.

Om toegang te krijgen tot je account moet je standaard bewijzen dat je bent wie je beweert te zijn. Dat kan op drie verschillende manieren:

  • met iets dat jij alleen weet (jouw wachtwoord of pincode),
  • met iets dat jij alleen hebt (jouw telefoon of token),
  • met iets dat jij bent (jouw vingerafdruk, gelaat, iris…).

Meestal gebruik je één van deze factoren, vaak een wachtwoord, om te bewijzen wie je bent, maar het is beter om twee of meerdere factoren te gebruiken: dit is twee- of meerstapsverificatie (2FA of MFA). Je gebruikt dan bv. een wachtwoord en je laat daar bovenop ook een code naar je gsm sturen, of je gebruikt je vingerafdruk en een app om toegang te krijgen.

Twee-factor-authenticatie is dus een extra beveiligingslaag voor jouw account om ervoor te zorgen dat jij de enige persoon bent die toegang heeft tot jouw account, zelfs als iemand je wachtwoord weet.

Jouw account op een LCP-website kan je op deze manier extra beveiligen. Lees hier hoe.

Binnenkort wordt tweestapsverificatie verplicht voor alle back-office gebruikers. 

* Wie aanmeldt via koppeling met de AD hoeft geen extra 2FA in te stellen